Nic nenalezeno

Pelješac je poloostrov v jižní části Dalmácie, po Istrii druhý největší na chorvatském pobřeží. Poloostrov je značně hornatý, nejvyšší vrch je Sveti Ilija / 961 m /. V údolích ve vnitrozemí je úrodná půda, pečlivě obdělávaná. Pěstuje se hlavně vinná réva. Největší vinné sklepy jsou v Potomji. Značný význam má i rybolov, zpracování ryb a pěstování ústřic. Největší obcí ve vnitrozemí je Janjina, na pobřeží Ston. Z přímořských míst jsou nejvýznamnější Orebič a Trpanj.

Orebič - městečko, někdejším názvem Trstenica, je oblíbené větší letovisko (1 500 obyvatel) na tzv. Kapitánské riviéře na jihozápadním pobřeží poloostrova Pelješac při Pelješackém průlivu (Pelješki kanal) proti městu Korčule na protilehlém stejnojmenném ostrově. S ním má Orebić spojení trajektem do přístavu Korčula-Dominće, loďmi do přístavu přímo ve starém městě. Orebić leží při silnici zvané Pelješacká transverzála (Pelješka transverzala). Vyhlášené je zdejší červené víno Postup, které lze ochutnat a koupit na několika místech v Orebići. Dominantou Orebiće je nejvyšší hora ostrova Sveti Ilija, jehož mohutná skalní stěna se tyčí do výšky (961 m). V místě žije rodina Polo, podle tradice potomci Marka Pola z Korčuly. Trpanj - zemědělská a rybářská obec (660 obyvatel.), přístav a příjemné menší letovisko, jediné na severním pobřeží poloostrova Pelješac. Leží 11 km severovýchodně od Orebiće. Trpanj má příjemné klima a chráněnou polohu. Trajektový přístav (trajekt z Ploče na pevnině). Nachází se zde léčivé prameny. Pěstuje se zde ovoce, zelenina, vinná réva. Trpanj má dobré podmínky pro vodní sporty, především pro podmořský rybolov (ve zdejší brakické vodě žije díky blízkému ústí řeky Neretvy hodně ryb různých druhů., ale i pro jachting a windsurfing. Lovište - malá rybářská a zemědělská obec (242 obyvatel.), klidné a velmi příjemné letovisko na konci severozápadní části polostrova Pelješac, 15 km západně od Orebiće. Rozkládá se v jižní části poměrně uzavřené zátoky Luka. Pěstují se zde jižní plodiny a vinná réva. V obci je největší provozovna na sušení fíků a svatojánského chleba (to je plod stromu zv. rogač). Rybáři se zaměřují především na lov hlavonožců, langust a dalších plodů moře, velká nabídka takových jídel je v místních restauracích.

Přihlaste se k odběru novinek
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.